Controversieel duivelsbeeld onthuld in Detroit

De duivel leeft en is zelfs onder ons. In Detroit op precies te zijn. Afgelopen weekend is daar een beeldhouwwerk onthuld van Baphomet, een (af)god met een vrouwenlichaam, het hoofd van een bok en gespleten hoeven in plaats van voeten.

Er gingen jaren van geldinzameling en planning aan vooraf, maar uiteindelijk is het beeld er dan toch gekomen. Gegoten in brons, bijna drie meter hoog en een gewicht van meer dan 900 kilogram. Het gevaarte heeft een slordige 110.000 euro gekost.

De onthulling ging niet zonder slag of stoot. Wegens bedreigingen uit christelijke hoek werd de ceremonie tot op het allerlaatste moment geheim gehouden voor belangstellenden. Zij ontvingen vlak voor de onthulling via een mailtje de exacte locatie. De reden hiervoor was de belofte van relikneuzen dat ze het beeld (hoe toepasselijk) in de fik zouden steken. Ook het gebouw waarin de plechtigheid zou plaatsvinden zou met de grond gelijk worden gemaakt. De dagen ervoor stonden in het teken van pure kwaadaardigheid richting de vreedzame satanistische beweging.

”We zullen onze stad niet overgeven aan het kwade”, zo oreerde de bisschop van Detroit tijdens een demonstratie. ”Ik ben hier om te voorkomen dat dit wezen in onze stad komt. We geven onze stad niet over aan de satanisten. Het is een kwaadaardige kracht die onze samenleving binnendringt. We zullen ze verdrijven!”

De demonstratie was georganiseerd door pastoor David Bullock van een baptistische kerk. Diezelfde man ging vlak daarvoor in debat met een priesteres van de satanisten, Jex Blackmore. Zij heeft getracht uit te leggen dat de satanisten niet zozeer een godheid aanbidden, maar dat het eerder om een filosofie gaat en een literair idee waarin Satan wordt gezien als een anti-tiranniek figuur dan wel metafoor.

Maar zoals zovaak bij religekkies hebben argumenten een een verhelderende uitleg geen enkele zin en dus werd er gedreigd met geweld omdat ze hun zin niet kregen.

Het beeld staat nu nog op een geheime locatie, maar wordt binnenkort verhuist naar de State Capitol van Arkansas, waar het naast een monument dat de 10 geboden uitbeeldt komt te staan. De bedoeling was oorspronkelijk om dit in Oklahoma te doen, maar daar hebben de autoriteiten snel elke religieuze uiting in en rondom dit gebouw verboden, wat mede tot gevolg had dat de christenen hun 10 geboden-monument weer weg konden halen.

Jex Blackmore is van mening dat het beeld belangrijk is om te laten zien dat Amerika een maatschappij is waar pluraliteit geen enkel probleem is. Volgens haar is het beeld niet provocerend of kwetsend bedoeld.


De twee kemphanen vechten het verbaal uit

 

 

Duivel hell icon