'Politie moet tweede taal kunnen spreken'

Vanaf heden worden nieuwe rekruten van de Londense politie verondersteld een tweede taal te kunnen spreken. Buiten het Engels om zou men een van de 14 geselecteerde talen machtig moeten zijn om kans te maken op een baan als politieagent in de Engelse hoofdstad.

Het idee hierachter zou zijn dat agenten dan kunnen communiceren met inwoners van de stad die zelf het Engels niet, of niet goed kunnen spreken.

Agenten in spe kunnen kiezen uit Yoruba (een taal die in Nigeria gesproken wordt), Hebreeuws, Arabisch, Hindi, Punjabi, Italiaans, Duits, Turks, Grieks, Spaans, Pools, Portugees, Sinhali (Sri Lankees) en Bengali.

Criticasters vinden het vreemd dat wel het Duits op de lijst staat, maar talen als Mandarijn, Roemeens of Gujurati ontbreken. Volgens een woordvoerder van de lokale conservatieven is Duits volslagen overbodig. "Alle Duitsers in de stad spreken keurig Engels", meent Andrew Boff. "Zelfs de Duitsers spreken liever geen Duits"

"Mandarijn staat er niet tussen, terwijl veel slachtoffers van criminaliteit vaak chinezen zijn", vervolgt Andrew. "En dan zijn er nog anderen, zoals Litouws. Dat wordt veel gesproken in de buurt waar ik woon."

"Ik ben het ermee eens dat de politiemacht meer een afspiegeling zou moeten zijn van Londen, maar ik zet grote vraagtekens bij het verplicht stellen van een tweede taal."

De hoofdcommissaris is echter vrij duidelijk: "Er worden bijna 300 talen gesproken in de hoofdstad. We hebben mensen nodig die zichzelf kunnen uitdrukken in de gebieden waar die talen gesproken worden".


Politie paraat voor studentenbetoging Londen (ANP)