'Banken verlagen winstmarge op hypotheken'

Banken lijken hun winstmarges op hypotheken te verlagen. Volgens de Vereniging Eigen Huis hebben ze de rentemarges op hypotheken met langere rentevaste perioden in mei fors teruggeschroefd.

De belangenorganisatie van huizenbezitters hamert er al een hele tijd op dat banken te veel winst zouden maken op huizenleningen. Hierdoor profiteert de consument volgens VEH niet optimaal van de lage rentestand in Europa en zijn hypotheeklasten hoger dan noodzakelijk is.

Dat de banken nu toch over de brug lijken te komen, komt volgens VEH voor een groot deel doordat ze steeds meer concurrentie krijgen van verzekeraars en pensioenfondsen. De banken proberen hun marktaandeel op peil te houden door gestegen tarieven op de kapitaalmarkt niet door te rekenen in de hypotheekrente. In mei bleef de hypotheekrente hierdoor stabiel.

VEH durfde donderdag nog niet te zeggen of de daling van de marge structureel is of slechts van tijdelijke aard. Sinds juni is de hypotheekrente bij de meeste banken wel met 0,1 of 0,2 procentpunt gestegen.

'Banken verlagen winstmarge op hypotheken'
'Banken verlagen winstmarge op hypotheken' (Foto: ANP)