'Italië moet homokoppels erkennen'

Italië is op de vingers getikt door Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), schrijft de Volkskrant. Het land kent geen geregistreerd partnerschap voor homo's. Italië is het enige grote westerse land waar homostellen niet wettelijk erkend worden.

Het Europees Hof wil dat Italië daar nu verandering in gaat aanbrengen, meldt persbureau Reuters. 'Het Hof oordeelt dat de wettelijke bescherming voor stellen van hetzelfde geslacht in Italië (...) niet alleen onvoldende voorziet in de behoeften van twee mensen in een stabiele relatie, maar ook onbetrouwbaar is', aldus de uitspraak van de rechters.

De rechters wezen er ook op dat het Italiaans Grondwettelijk Hof ook al kritiek had gegeven op de situatie. Uit opiniepeilingen blijkt dat de meeste Italianen voorstander zijn van een erkenning van homostellen. Italië was voor de rechter gedaagd door drie homostellen die de Italiaanse staat beschuldigden van discriminatie. Elk van de klagers heeft volgens de uitspraak recht op vijfduizend euro, plus een vergoeding voor de juridische kosten.

Er zijn 47 landen die onder de jurisdictie van het EHRM vallen. Daarvan hebben er slechts 24 een wettelijk vastgelegd partnerschap voor stellen van hetzelfde geslacht. De uitspraak van het Europees Hof is niet bindend, maar vergroot wel de druk op Italië en andere landen om de rechten van homostellen beter te regelen. 

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft afgelopen weekend beloofd dat hij nog dit jaar een wet presenteert waarin de status van homostellen wordt gereguleerd. Het is de vraag in hoeverre Italië daarbij het voorbeeld zal volgen van Ierland, een eveneens zeer katholiek land waar de bevolking zich eerder dit jaar in een referendum voor de legalisering van het homohuwelijk uitsprak.