Duits hof schaft 'aanrechtsubsidie' af

De toeslag van 150 euro per maand voor Duitse ouders die thuisblijven om voor hun kleine kinderen te zorgen, is in strijd met de grondwet en moet worden afgeschaft. Dat heeft het grondwettelijk hof in Karlsruhe dinsdag bepaald. De uitspraak is een tegenslag voor bondskanselier Angela Merkel, die de regeling twee jaar geleden invoerde voor mensen met kinderen tot drie jaar.

Volgens het hof is het niet aan de landelijke regering, maar aan de deelstaten om over dit soort zaken te beslissen. Deelstaat Hamburg had geklaagd. De centrumlinkse regering daar ziet het geld liever naar kinderopvang gaan, zodat de overheid vrouwen aanmoedigt om betaald werk te doen. Meer conservatief ingestelde staten, Beieren voorop, hebben al aangekondigd dat ze nu zelf een regeling gaan optuigen. De landelijke regering beraadt zich ook nog op een reactie.

Bijna een half miljoen ouders, vooral vrouwen, maken gebruik van de 'aanrechtsubsidie', zoals tegenstanders die noemen. Dezelfde term wordt in Nederland overigens ook gebruikt, namelijk voor de 'uitbetaling van de heffingskorting aan de minstverdienende partner'. Ook die belastingregeling die thuisblijvers bevoordeelt wordt afgeschaft, maar hier gebeurt dat stapsgewijs: pas in 2024 bestaat de belastingkorting helemaal niet meer.