Minderjarige Afrikaanse voetballers verhandeld aan Azië

Minderjarige Afrikaanse voetballers van soms nog maar veertien jaar oud worden verhandeld aan clubs in Azië. Daar worden ze gedwongen om een contract te tekenen. Die illegale praktijken komen aan het licht in een onderzoek van de BBC.

Champasak United, een club in Laos, zou bijvoorbeeld spelers uit West-Afrika ondergebracht hebben in een niet geregistreerde voetbalacademie. Met de bedoeling ze in de toekomst te verkopen. Van de 23 minderjarige voetballers die in februari zijn gehaald, zouden er nog slechts zes bij de club zitten.

De voetballers worden naar Azië gelokt onder het voorwendsel dat ze mogen trainen bij de 'IDSEA Champasak Asia African Football Academy'. De jongens worden uitgenodigd door de Liberiase oud-international Alex Karmo, die de voetbalschool ook leidt. Hij heeft binnen de de academie een schimmige rol. "Hij is coach, bedrijfsmanager en dokter, hij is alles. Het is absurd", zegt een Liberiase journalist.

Eenmaal in Azië aangekomen, worden de voetballers gedwongen een contract te tekenen waarin de spelers huisvesting en een salaris van 200 dollar per maand wordt beloofd. De spelers moesten echter slapen op de vloer van het stadion en hebben nooit hun salaris ontvangen. De club ontkent deze verhalen. "De spelers krijgen elke dag drie keer te eten en worden gewoon elke maand betaald. We geven de spelers ook geen professioneel contract, maar een contract waarin alleen bonussen worden uitgekeerd."

Volgens een andere organisatie, Culture Foot Solidaire zijn deze praktijken maar het topje van de ijsberg. De organisatie schat het aantal illegaal verhandelde voetballertjes op vijftienduizend per jaar. Spelersvakbond FIFPro wijst voetbalbond FIFA erop om actie te ondernemen. "Het is voor ons onbegrijpelijk dat minderjarige voetballers naar Laos worden gelokt zonder dat de FIFA het doorheeft."