Amerikanen wereldkampioen american football

Het Amerikaanse american footballteam heeft in het Amerikaanse Canton de wereldtitel gewonnen. In het Tom Benson Hall of Fame Stadium in de stad in Ohio werd in de finale met 59-12 afgerekend met Japan. Het is de derde keer op rij dat de Amerikanen de wereldtitel pakken in hun eigen sport, bij de eerste twee WK's in 1999 en 2003 was het land niet van de partij.

Het WK zou in eerste instantie in Stockholm in Zweden gehouden worden, maar in december vorig jaar gaf de organisatie aan dat het de financiën niet rond zou krijgen. Daardoor wierp Canton zich uiteindelijk op als vervanger, met als gevolg dat onder meer Zweden, Oostenrijk en Duitsland zich vanwege de te hoge reiskosten terug moesten trekken. Ook Canada - verliezend finalist op het vorige WK - en Marokko trokken zich terug, met als gevolg dat het toernooi met zeven landen van start ging: naast de VS en Japan deden ook Frankrijk, Mexico, Brazilië, Zuid-Korea en Australië mee.

De Amerikanen begonnen hun toernooi met een 30-6 zege op Mexico. Er werd geen groepsfase gespeeld, maar een soort knock-outtoernooi waarbij een verlies echter niet direct uitschakeling betekende. Dat bleek later, want de VS wonnen met 43-18 van Japan, dat in de 'eerste ronde' een bye had. Japan mocht wel verder en via een zege op Mexico bereikten ze alsnog de finale. Daar wachtte opnieuw de VS, dat met 82-0 gehakt had gemaakt van Frankrijk.

De hoogtepunten van de eerste wedstrijd van de VS tegen Japan (Bron: YouTube)

Door het opvallend vreemde toernooisysteem op het WK deden zich naast de finaleplaats van tweevoudig wereldkampioen Japan nog andere bijzondere situaties voor. Mexico verloor van de VS en Japan, maar mocht vervolgens in de wedstrijd om de derde plek spelen tegen Frankrijk, dat van Brazilië en Australië won maar van de VS verloor. Australië won twee van haar drie wedstrijden, maar moest toch spelen om plek vijf tegen Zuid-Korea, dat slechts twee wedstrijden speelden en twee keer verloor. Brazilië won van Zuid-Korea, maar mocht toch niet spelen om de vijfde plek.

Het was het vijfde WK american football en het derde jaar waarin de VS meedeed. Ze verloren op die drie WK's nog nooit een wedstrijd en volgden zo met titels in 2007, 2011 en 2015 Japan op dat de eerste twee WK's won.