Woonwagenbewoners organiseren festival

Mensen die willen weten hoe het eraan toe gaat op een woonwagenkamp kunnen komende zaterdag hun hart ophalen in Zeewolde. Daar organiseren woonwagenbewoners uit heel Nederland een festival dat volledig draait om de 'woonwagencultuur'. Ze willen naar eigen zeggen 'burgers' laten kennismaken met hun cultuur en leefstijl.

Het festival is ook bedoeld om de relatie met burgers en de overheid te verbeteren, aldus de organisatoren. Volgens hen weten mensen weinig van het leven in een woonwagenkamp. Dat komt volgens een woordvoerder omdat bij mensen aarzelen om een kamp te bezoeken "om eens een praatje te maken".

Volgens hem komen zaterdag vijftig woonwagens naar het festivalterrein. Ook zijn er een stuk of vijf "nostalgische wagens" te bekijken, de woonwagens uit het verleden. In totaal 150 woonwagenbewoners doen mee aan het festival. De dag wordt afgesloten met een grote barbecue.

De toegang is gratis. De woordvoerder durfde niet te schatten hoeveel mensen er naast de woonwagenbewoners zelf op het evenement afkomen. "We wachten gewoon af", zei hij.

Het is de eerste keer dat woonwagenbewoners een dergelijk festival organiseren.

Woonwagenbewoners organiseren festival
Woonwagenbewoners organiseren festival (Foto: ANP)