Tidal aangeklaagd om album Lil Wayne

Cash Money Records klaagt streamingdienst Tidal aan wegens het onrechtmatig uitbrengen van Lil Waynes nieuwe album. Dat meldt TMZ. Het platenlabel eist 50 miljoen dollar (46 miljoen euro).

Lil Wayne bracht eerder deze maand zijn nieuwe Free Weezy Album exclusief uit op Tidal. Hij deed dat na een langlopend conflict met zijn voormalige mentor Birdman (Bryan Williams) en zijn label Cash Money Records. Wayne was gefrustreerd toen het label de release van een album telkens maar uitstelde.

Uiteindelijk sloot hij een deal met Jay Z's streamingdienst Tidal voor het lanceren van nieuw werk. Daarin krijgt de rapper een aandeel in Jay Z's bedrijf in ruil voor het exclusief streamen van zijn album.

Volgens een boze Birdman kan dat niet zomaar. Hij omschrijft de deal bovendien als 'een wanhopige en illegale poging de noodlijdende streamingdienst te redden'. In de rechtszaak die hij nu aanspant, claimt hij dat hij de exclusieve rechten heeft over de muziek van de rapper. Zijn contract zou niet toestaan dat Wayne op eigen houtje zijn muziek ergens anders uitbrengt.

In januari klaagde Lil Wayne zijn label nog aan voor 51 miljoen dollar (zo'n 47 miljoen euro), omdat Birdman zich niet aan het contract hield wat betreft het financieren en uitbrengen van zijn album. De aanhoudende ruzie is tegelijkertijd een persoonlijke vete: Cash Money-oprichter Birdman is niet alleen Waynes labelbaas, maar ook zijn adoptievader.

Tidal aangeklaagd om album Lil Wayne
Tidal aangeklaagd om album Lil Wayne (Foto: ANP)