New Horizons scheert vlak langs Pluto

Het ruimtevaartuig New Horizons van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is dinsdag vlak langs Pluto gescheerd. De bevestiging dat de missie een succes was kwam nadat de ruimtesonde contact had opgenomen met de thuisbasis van de NASA, bijna vijf miljard kilometer verderop. Het duurde dertien uur voor het bericht binnenkwam.

Wetenschappers van het New Horizons-team vierden feest toen het bericht binnenkwam. "Dit is een geweldig moment in de geschiedenis van de mensheid", zei John Grunsfeld, hoofd van het wetenschappelijke team van NASA. Wetenschapper Alan Stern vroeg na het heugelijke nieuws het hele New Horizons-team te gaan staan. "We hebben het geflikt! Maak een diepe buiging!"

De New Horizons-ruimtesonde, die ongeveer zo groot is als een concertvleugel, raasde met vijftigduizend kilometer per uur langs Pluto op een afstand van iets meer dan 12 duizend kilometer. De ruimtesonde maakte foto's van de dwergplaneet. De eerste foto's zijn binnen en de verwachting is dat woensdag in de loop van de dag meer foto's binnen druppelen.

Carolyn Porco, een van de wetenschappers die zich bezighoudt met de beelden die New Horizons maakt, schreef op Twitter: "Hey, mensen over de hele wereld. Letten jullie een beetje op? We hebben Pluto bereikt. We verkennen nu het achterland van het zonnestelsel. Geniet ervan!"

Pluto (Foto: Nasa.gov)
Pluto (Foto: Nasa.gov)