Nintendo-topman Satoru Iwata overleden

De topman van Nintendo is overleden, dat heeft het Japanse bedrijf maandag laten weten. Satoru Iwata overleed vrijdag op 55-jarige leeftijd. Hij had kanker.

Iwata stond sinds 2002 aan het hoofd bij Nintendo. Hij was de eerste president van het bedrijf die geen lid was van de familie Yamauchi. Onder leiding van Iwata werd de omzet verdrievoudigd, door producten als de Game Boy Advance SP en de Wii.

Iwata volgde in 2002 Hiroshi Yamauchi op bij Nintendo. Die leidde het bedrijf 53 jaar. Nintendo werd in 1889 opgericht door Fusajiro Yamauchi.

Op Twitter stromen de condoleances binnen. Fans bedanken Iwata voor goede jeugdherinneringen en het samenbrengen van gezinnen. Iwata stond aan de wieg van spelletjes als Super Mario en Pokemon. "Hij heeft niet alleen technologie gecreëerd, hij creëerde een hele cultuur", zei Nobuyuki Hayashi, consultant en technologiedeskundige. "Het was niet slechts een consumentenproduct, hij gaf mensen iets dat eeuwig is. Hij gaf de mensen iets dat ze doet denken aan de tijd dat ze kinderen waren. Hij was bijzonder."