Meer dan vier miljoen mensen Syrië ontvlucht

Het aantal Syriërs dat sinds het uitbreken van de burgeroorlog in hun land naar het buitenland is gevlucht is inmiddels opgelopen tot meer dan vier miljoen. Het gaat om het hoogste aantal in om het even welke crisis van de afgelopen 25 jaar. Dat heeft de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) donderdag gezegd.

Nog eens 7,6 miljoen mensen zijn in Syrië zelf ontheemd, aldus de UNHCR. "Dit is de grootste hoeveelheid vluchtelingen uit één conflict in een generatie", zei Hoge Commissaris voor Vluchtelingen Antonio Guterres.

De nieuwste cijfers, berekend na een recente golf van vluchtelingen en een bijstelling van Turkse statistieken, tonen dat de stroom vluchtelingen is toegenomen. Tien maanden geleden ging het nog om drie miljoen vluchtelingen.

Turkije vangt veel Syriërs op. In juni alleen arriveerden 24 duizend mensen uit het noorden van Syrië in Turkije. Zij zijn op de vlucht voor de strijd tussen Islamitische Staat en Koerdische troepen. Inmiddels hebben 1,8 miljoen mensen hun toevlucht gezocht in Turkije, dat de last van hun opvang vrijwel in zijn eentje torst.

Veel vluchtelingen wagen ook de oversteek naar West-Europa.