Gesprek burgemeester met familie Henriquez

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag heeft zondag een gesprek gehad met familie van Mitch Henriquez. De man overleed vorige weekeinde toen politie hem aanhield wegens aggressief gedrag en roepen dat hij een wapen had.

Een woordvoerder liet namens de burgemeester weten dat Van Aartsen "veel bewondering en respect heeft voor de wijze waarop de familie omgaat met dit verlies." Meer zegt de gemeente niet over het gesprek.

Zaterdag liepen enkele honderden mensen mee in een stille tocht ter nagedachtenis aan Henriquez. De burgemeester liep niet mee, op verzoek van de familie. Die wilde dat de stille tocht een herdenkingsmoment zou zijn voor familie en vrienden.

De agenten die betrokken waren bij de arrestatie zijn op non-actief gesteld. In de video die rond ging is te zien hoe meerdere agenten proberen de arm van de verdachte op zijn rug te krijgen terwijl een andere agent hem in een wurggreep houdt. Uiteindelijk wordt Mitch bewusteloos afgevoerd. Hij overleed een dag later aan de gevolgen van zuurstofgebrek.

Agenten krijgen per jaar 32 uur training. In die tijd moeten ze leren in álle mogelijke situaties om te gaan met dreiging, geweld en verzet bij arrestaties, krijgen zij wapentraining en leren zij om te gaan met dreigende situaties. Inmiddels gaan er oproepen rond om te zorgen dat agenten beter getraind worden zodat dergelijke ongelukken in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Gesprek burgemeester met familie Henriquez
Gesprek burgemeester met familie Henriquez (Foto: ANP)