Volkskrant: 'Wilders heeft gelijk over euro'

In de doorgaans linkse Volkskrant staat zaterdag een opmerkelijk opinieartikel. Economieredacteur Yvonne Hofs stelt PVV-leider Geert Wilders in het gelijk wat betreft de euro. 'De euro disciplineert helemaal niemand', luidt de ondertitel van het stuk.

Volgens Hofs heeft Wilders gelijk: De euro is een misbaksel en Nederland en Duitsland zijn beter af als ze de gulden en de D-mark weer invoeren. 'Beide beweringen zijn waar. Maar omdat ze worden verkondigd door een populist dan wel rechts-extremist, worden Wilders' opinies door het zogenaamd weldenkende deel van de bevolking haast gedachteloos als onzin afgedaan', schrijft Hofs.

Op de pof
De redacteur zet uiteen dat supporters van de euro de politieke en economische realiteiten negeren. Doordat andere landen de financiële klappen opvangen, leidt de euro niet tot begrotingsdiscipline in Griekenland, betoogt Hofs. 'Ook na kwijtschelding van de staatsschuld blijft Griekenland een zwakke economie. De Grieken zullen dus opnieuw proberen op de pof te leven om hun levensstandaard te kunnen handhaven.'

Hofs relativeert de voordelen die de euro ons heeft gebracht. Ze signaleert dat voorstanders van het eerste uur inmiddels euro-sceptici zijn geworden. Hofs ziet in arme eurolanden geen democratisch draagvlak voor langdurige bezuinigingen. En in sterke eurolanden is er geen draagvlak voor miljardentransfers naar zwakke landen. Een fusie van de eurolanden tot de Verenigde Staten van Europa is al helemaal geen optie.

Haar conclusie: 'De euro kan alleen overleven onder een Brusselse dictatuur of oligarchie. Is dat dan wat de voorstanders van de euro willen?' Volgens Hofs heeft de euro de culturele en economische verschillen tussen Europese landen onder een vergrootglas gelegd en opgeblazen. Ze pleit voor een gecontroleerde ontmanteling van de eurozone, nu dat nog kan. 'Een historische blunder mag nooit alternatiefloos en onomkeerbaar heten. Daarin heeft Geert Wilders volkomen gelijk.'

Volkskrant: 'Wilders heeft gelijk over euro' (foto: ANP)