Paar honderd man bij stille tocht Mitch Henriquez

Enkele honderden mensen zijn zaterdagmiddag bij het Haagse station Moerwijk begonnen aan de stille tocht ter nagedachtenis aan Mitch Henriquez. Ze dragen ballonnen en Arubaanse vlaggen. Een man heeft een T-shirt aan met het opschrift Justice for Mitch, met een afbeelding van een engel.

Henriquez werd vorige week bij een muziekfestival op hardhandige wijze gearresteerd en overleed kort daarop. Hij had een grapje gemaakt tegen politieagenten dat hij in zijn kruis een 'wapen' had. De betrokken agenten zijn op non-actief gesteld, en de recherche liet al weten dat de dood van de Arubaan waarschijnlijk aan het politie-optreden te wijten is.

De stille tocht gaat van station Moerwijk naar het Zuiderpark, waar Henriquez slachtoffer werd van politiegeweld. Burgemeester Jozias van Aartsen loopt niet mee, op verzoek van de familie. Die wil dat de stille tocht een herdenkingsmoment is voor familie en vrienden.

De afgelopen nachten was het onrustig de Haagse Schilderswijk, waar veelal minderjarige reljeugd de gebeurtenis aangreep om stennis te schoppen. Volgens sommige van die jongeren discrimineert de politie allochtonen daar namelijk stelselmatig.

Marokkaanse jongerenwerkers die de boel wisten te bedaren spraken dat echter tegen: relschoppers zouden vanuit Utrecht tot  Zwolle naar de stad zijn gekomen. Wat ook niet hielp was de ramadan en de hitte, met andere woorden: om Mitch Henriquez ging het allemaal al lang niet meer. Maar tijdens de stille van vanavond dus wel.