FOK! Wat een weer... Heet, bloedheet, en misschien onweer.

Mogge! Het mag duidelijk zijn dat het heet is. Toch hoor ik bijna alle media al roeptoeteren dat het record van 38,4 eraan gaat. Dat hoor ik al dagen, en ik blijf erbij dat dat niet gaat gebeuren. Er zitten te veel mitsen en maren aan de komende dagen. Maar ja, bevriezen zullen we ook niet, daar niet van.

Ik heb me behoorlijk zitten ergeren aan de diverse media die opkwamen zetten met 40 graden en meer. Het AD kwam zelfs met 41 graden. Flauwekul natuurlijk. Er zijn zoveel dingen die pérfect moeten vallen om het tot een record te laten komen, maar de meeste journalisten hebben géén enkel verstand van het weer en die gaan gewoon mee in de heisa. 

Er kunnen zoveel oorzaken zijn waardoor het niet gaat gebeuren. Hoge bewolking zoals we die gisteren zagen tempert de temperatuur al een graad. Het is nog helemaal geen uitgemaakte zaak dat het zaterdag overal helder is. Bovendien zit er een gerede kans op zeewind in die de temperatuur tot in Limburg kan doen zakken. Nou ja zakken, dat is ook maar relatief gezien natuurlijk. Verder is er nog een kans dat zich op zaterdag buien gaan ontwikkelen, juist in de heetste gebieden, of er worden restanten van buien aangevoerd in de vorm van wolkenvelden. Ook kunnen er nog spontaan wolken ontstaan. De weermodellen zijn slecht berekend op dit soort hitte. 

En dan kwam ik gisteren weer wat tegen van een 'supercel des doods'. Ik ga daar geen woorden aan vuil maken aan dit soort bagger van het ergste soort. 

Even actueel voor vandaag. Ik schat de hoogste waarden voor deze dag een graad hoger in dan die van gisteren, en dan alleen voor Brabant en Limburg. Daar kan het net aan 37 graden worden. In een groot deel van het binnenland een graad of 32 tot 34. Dan komt de zeewind erin en zal het kwik langs de kust gaan zakken tot 27 graden of iets lager. Langs de Noordkust kan het zelfs nog 'koeler' worden.

Verder worden er vanavond enkele fikse onweersbuien berekend voor met name het westen van het land. In het oosten van het land is die kans kleiner vanwege drogere lucht.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

  

 vogels
Klapmongeaul looft een krat pils uit voor diegene die het juiste aantal vogels weet te schatten. Succes!