'EU moet 25 jaar plannen tegen massa-migratie'

Volgens François Crépeau, migratie-expert bij de Verenigde Naties, doet de EU veel te weinig om de massale immigratiegolf vanaf de Middellandse Zee te stoppen. Er wordt niet begrepen dat het om een generatieprobleem gaat, en dat kan niet zomaar even worden gefikst, zegt hij in The Guardian.

Met 'generatieprobleem' bedoelt Crépeau dat binnen de landen van herkomst het beeld bestaat dat de nieuwe generaties niet of slecht kunnen worden onderhouden. Er moet geld worden geïnvesteerd om dat op te lossen, maar dit schept in eerste instantie een paradoxale situatie.

De migratie-expert wijst erop dat de grootste immigratie van Italianen naar de VS plaatshad tussen 1945 en 1975. Dat was een periode van snel toenemende welvaart in Italië.

Wegwezen
De paradox is dus dat er geld beschikbaar komt voor mensen om eindelijk te doen waar ze soms al jaren naar snakken: wegwezen naar Europa. "De EU zal onmiddelijk plannen moeten maken voor de komende 10, 20, 25 jaar", aldus Crépeau.

Onderdeel van een realistisch beleid is volgens Crépeau het gestructureerd toelaten van asielzoekers, om mensensmokkelaars de wind uit de zeilen te nemen.

Populisme
Het irriteert de VN-expert dat migranten zelf nooit bij het maken van plannen worden betrokken. Dat leidt volgens hem per definitie tot ineffectiviteit. "Stel je voor dat we beleid over vrouwen maakten zonder iets aan vrouwen te vragen." In dat geval zou het zijn gebaseerd op fantasie, en dit vergelijk hij met het maken van beleid op basis van de huidige nationalistische politieke klimaten in veel EU-landen.

Nationalisme en populisme zouden geen echte oplossingen kunnen bieden. "Geen enkele grote politieke partij durft vooroordelen over migranten tegen te spreken omdat ze dat stemmen kost", stelt Crépeau. Volgens hem voedt dat het populisme weer en maakt het uiteindelijk enkel op fantasie gestoeld beleid mogelijk. Dat zal de situatie vervolgens alleen maar verergeren. Een voorbeeld is de roep om opvang van asielzoekers in de regio, wat al op grote schaal gebeurt, of het dichtgooien van grenzen, wat in ieder geval met de Middellandse Zee schier onmogelijk lijkt.

Accepteren
Het zou realistischer zijn om te aanvaarden dat de situatie in herkomstlanden pas na een of twee generaties om kan slaan, naar een niveau waarin de druk om te vertrekken af kan nemen, om uiteindelijk te verdwijnen.

De boodschap is dan ook dat de EU, de regeringen van de lidstaten en diens burgers de werkelijkheid accepteren. Dan is het volgens Crépeau pas mogelijk om lange-termijnbeleid te maken, dat op de kortst mogelijke termijn tot stabilisatie, afname en stoppen van de migratiegolf leidt. Beleid op basis van korte-termijndenken stelt stabilisering uit waardoor de crisis alleen maar langer zal duren.

'EU moet 25 jaar plannen tegen massa-migratie'
'EU moet 25 jaar plannen tegen massa-migratie' (foto: ANP)