'Guus Hiddink weg bij Oranje'

Guus Hiddink lijkt deze week op te stappen als bondscoach van het Nederlands elftal. Dit nieuws heeft De Telegraaf zojuist naar buiten gebracht. Tot nu toe zijn zowel Hiddink als de KNVB niet bereikbaar voor commentaar.

Hiddink nam na het WK voetbal in Brazilië het stokje over van Louis van Gaal, die naar Manchester United vertrok. Sindsdien is het echter niet meer rustig geweest. De 68-jarige Varsevelder begon zijn tweede ambt als bondscoach met een nederlaag tegen Italië (2-0) en zag zijn ploeg vervolgens ook de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië niet winnen: 2-1.


'Guus Hiddink gaat naar huus' (PRO SHOTS / Stanley Gontha)

In oktober slaagde Oranje er met veel pijn en moeite in om met 3-1 van Kazachstan te winnen, maar het daaropvolgende duel tegen IJsland werd wederom verloren: 2-0. Na deze nederlaag verbond Hiddink een eventueel vertrek aan het resultaat van de wedstrijd tegen Letland. Bij een verlies zou de bondscoach opstappen, maar er werd met liefst 6-0 gewonnen.

De druk leek daarmee tijdelijk van de ketel te zijn, maar na een gelijkspel tegen Turkije (1-1) begon het verhaal weer van voor af aan. De oefenwedstrijd met Spanje werd nog gewonnen (2-0), maar na een pijnlijke nederlaag tegen de Verenigde Staten (4-3) moest opnieuw van Letland gewonnen worden. En dat gebeurde opnieuw; ditmaal met 2-0.

Na de wedstrijd tegen de Letten leek Hiddink een stap terug te doen, waardoor de verantwoordelijkheid van het Nederlands elftal bij assistent Danny Blind zou komen te liggen. Dit scenario lijkt zichzelf nu alsnog te ontvouwen, waarbij Hiddink dus niet meer verbonden zal blijven aan Oranje.