Inkomensherstel, sterkere groei, arbeidsmarkt hapert

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2015 harder gegroeid dan verwacht. Ook zagen Nederlandse huishoudens het beschikbaar inkomen opnieuw stijgen. De arbeidsmarkt viel in de eerste maanden van het jaar echter stil. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekendmaakte.

De economie groeide in het eerste kwartaal met 0,6 procent ten opzichte van de laatste periode van 2014. Dat blijkt uit een tweede raming. Bij een eerdere schatting, medio mei, rolde er nog een groei uit van 0,4 procent.

Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar stilgevallen. De werkgelegenheid lag op hetzelfde niveau als in het vierde kwartaal van 2014. Bij een eerdere raming werd nog een toename met 6.000 banen gemeld. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2014 nam de werkgelegenheid in de eerste drie maanden van dit jaar wel toe. Volgens het CBS waren er 71.000 meer werknemers en zelfstandigen aan de slag. Bij de eerste berekening was dat nog een toename van 65.000.

Inkomen
Het beschikbaar inkomen van Nederlandse huishoudens is in het eerste kwartaal opnieuw gestegen. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar komt de stijging neer op 1,2 procent. Het was het vijfde achtereenvolgende kwartaal waarin het inkomen steeg.

De stijging in het eerste kwartaal werd voor een belangrijk deel veroorzaakt door een toename van het totaal aan ontvangen loon met 1,5 miljard euro. Dit kwam vooral door hogere cao-lonen. Ook de sociale uitkeringen stegen, in totaal met 850 miljoen euro. Dit kwam onder meer door een verdere stijging van het aantal pensioenuitkeringen.