ROC Leiden gered

Het ROC Leiden is voorlopig gered. Een voorstel van de VVD om de school geen geld te geven, redde het dinsdag in de Tweede Kamer niet. Daarmee is voor onderwijsminister Jet Bussemaker de weg vrij om de school financieel bij te springen en het dreigende faillissement te voorkomen.

De school met tegen de 9000 leerlingen kwam in de problemen door wilde nieuwbouwplannen van het bestuur. VVD, CDA en PVV vonden dat dat maar moet worden afgestraft met een faillissement. Maar een meerderheid van de Kamer wil leerlingen en leerkrachten niet laten opdraaien voor de gevolgen van wat het bestuur heeft uitgespookt.

Bussemaker wil om te beginnen 18 miljoen overmaken. Daarna wil ze nog stapsgewijs met maximaal 22 miljoen over de brug komen, maar dan moet de school wel voldoen aan allerlei voorwaarden. Zo moeten er diverse opleidingen naar andere scholen.

'Geen vrijbrief'
De redding is het meest in het belang van leerlingen en docenten, aldus CNV Onderwijs in een reactie. "Dit biedt meer zekerheid voor de werkgelegenheid voor het onderwijspersoneel. Deze reddingsoperatie mag echter geen vrijbrief zijn voor besturen om geld voor onderwijs aan vastgoed te besteden", zegt voorzitter Joany Krijt.

CNV stelt ook dat er te veel geld uit het onderwijs vloeit met de redding van ROC Leiden. Dit soort problemen kunnen volgens de bond in de toekomst voorkomen worden door het geld eerst bij onderwijsteams terecht te laten komen, die vervolgens bestuurlijke diensten inkopen. "Het gaat erom dat het onderwijs centraal staat en alle andere zaken daaraan ondersteunend zijn."

ROC Leiden gered
ROC Leiden gered (foto: ANP)