China: omstreden hondenvlees-festival van start

In de Zuid-Chinese stad Yulin is het jaarlijkse hondenvlees-festival maandag van start gegaan. Dit ondanks protesten van actievoerders en een verbod van de overheid. Tien activisten die met spandoeken protesteerden voor het gemeentehuis van Yulin zijn weggejaagd.

China is geen land waar traditioneel veel hond wordt gegeten; dat gebeurt vooral in Korea. Maar de stad Yulin maakt één keer per jaar een uitzondering. Om het begin van de zomer te vieren, worden zo'n 10.000 honden geslacht en opgegeten. Het gaat vaak om afgedankte huisdieren en honden die op straat zwerven. Volgens de organisatie worden de dieren op een humane manier gevild.

De jaarlijkse traditie in Yulin kan dit jaar op extra veel weerstand rekenen. Bijna 4 miljoen mensen tekenden een online petitie tegen het festival. Een aantal bekende actrices en popsterren hebben zich openlijk bij de tegenstanders geschaard. De dierenbeschermingsorganisatie Humane Society International spreekt van een 'walgelijke traditie'.

Vorig jaar mondde het hondenvlees-festival uit in knokpartijen. Dierenactivisten hebben de hondeneters dit jaar een ware oorlog in het vooruitzicht gesteld. Die aankondiging is veel inwoners van Yulin in het verkeerde keelgat geschoten. Zij menen dat buitenstaanders hun lange en rijke traditie de nek willen omdraaien. Slachters hebben gedreigd om de resterende honden op gruwelijke wijze om het leven te brengen, mocht het festival door demonstranten worden verstoord.