Energiedrankboer verliest weer van Beastie Boys

Beastie Boys heeft energiedrankjesmaker Monster opnieuw een stukje armer weten te maken. De tweede rechtszaak van de hiphop-formatie wegens copyrightschending eindigde in de toekenning van een schadevergoeding. Die viel echter lager uit dan de geëiste 2,5 miljoen dollar, aldus USA Today.

De rappers wonnen vorig jaar na twee jaar procederen een rechtszaak tegen de fabrikant omdat die ongevraagd muziek had gebruikt in hun commercials. De rechter dwong Monster toen 1,7 miljoen dollar (1,5 miljoen euro) over te maken naar de band, maar even later eiste de groep nog eens 2,5 miljoen dollar (2,2 miljoen euro) om de advocaten te kunnen betalen. De rechter vond dat bedrag echter te hoog en droeg Monster op 668.000 dollar (593.000 euro) te betalen.

Sinds het overlijden van bandlid Adam Yauch in 2012 is het trio ermee gestopt. Yauch had in zijn testament gezet dat hij niet wilde dat zijn muziek commercieel gebruikt zou worden. Zijn collega's Michael Diamond en Adam Horovitz verdedigen hun nalatenschap dan ook fel. Behalve Monster werd ook speelgoedfabrikant GoldieBlox aangeklaagd voor ongevraagd gebruik van muziek van de band.

Het ging om het ongeautoriseerde gebruik van de nummers Looking Down the Barrel of a Gun, Make Some Noise, Sabotage en So What'cha Want.