Koerden omsingelen IS-stad, Turkije 'bedreigd'

Duizenden Syriërs zijn zondag bij de grens met Turkije op de vlucht geslagen voor gevechten tussen Syrische Koerden en strijders van terreurbeweging Islamitische Staat. De Syriërs knipten een hek open en stroomden de grens over.

De Turkse militairen die op wacht stonden bij de grens werden overrompeld door de enorme groep vluchtelingen. Volgens het Turkse ministerie van buitenlandse zaken zijn de afgelopen tien dagen al zo'n dertienduizend vluchtelingen de grens overgestoken.

De Syrische Koerden hebben hun pijlen gericht op de grensstad Tal Abyad, die in handen is van IS, en bevonden zich zondag aan de rand van de stad. Tal Abyad ligt slechts tachtig kilometer ten noorden van Raqqa, de officieuze hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat. Als de Koerden erin slagen Tal Abyad te veroveren wordt IS een directe route naar de Turkse grens, en daarmee naar strijders en middelen uit het buitenland, ontzegd.

De Koerden namen eerder zondag het plaatsje Suluk in, dat op een paar kilometer van Tal Abyad ligt. Ook andere dorpen rondom Tal Abyad vielen in handen van de Koerden. IS-strijders bliezen een aantal bruggen bij Tal Abyad op om de opmars van de Koerden te staken.

Update 21.55 uur
De Koerdische strijders zouden Tal-Abyad inmiddels hebben omsingeld. De bevolking van de nabij de Turkse grens gelegen stad dreigt volgens de Turkse president Erdogan nu te worden vervangen door aan de verboden PKK gelieerde Koerdische strijders. Dat vormt volgens hem een bedreiging voor Turkije, schrijft de Daily Sabah.

De Koerden lijken de bevoorradingsroute naar Raqqa, de de-facto hoofdstad van het zogenoemde kalifaat, te hebben afgesneden.

Duizenden Syriërs vluchten voor strijd Koerden en IS
Koerden omsingelen IS-stad, Turkije 'bedreigd' (foto: ANP)