Porsche vooraan in Le Mans

Het Duitse automerk Porsche heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de eerste drie startplaatsen voor de befaamde 24-uursrace van Le Mans veroverd. De auto van Romain Dumas, Neel Jani en Marc Lieb was het snelst. De coureurs rondden het stratencircuit in 3.16,887, en starten zaterdagmiddag van poleposition. Als tweede vertrekt de Porsche met onder anderen oud-Formule 1-rijder Mark Webber. De derde plaats is voor de wagen met Nico Hülkenberg, die ook uit de Formule 1 afkomstig is.

Porsches concurrenten Audi en Toyota gingen er respectievelijk met de plaatsen vier tot en met zes, en zeven en acht vandoor.De drie Nissans vertrekken vanaf de plaatsen 30, 31 en 32 nadat ze niet binnen de 110 procent van de poletijd wisten te blijven. De LMP1-auto's van het Japanse merk rijden zonder hybride aandrijving rond na eerdere problemen, maar slepen om aan de regels te voldoen het hele pakket wel mee, waardoor ze fors langzamer zijn. De GTE-Pro-Ferrari met startnummer 71 zal als een na laatste vertrekken omdat een van de coureurs niet binnen de 120 procent van de snelste tijd was gebleven.

De Chinese Nederlander Ho-Pin Tung vertrekt zaterdag 15.00 uur in zijn Morgan-bolide vanaf de 21e startplaats. Jeroen Bleekemolen (Dodge) start als 44e, Xavier Maassen (Porsche) als 53e van de 55 deelnemende equipes.