Christopher Lee (93) overleden

Christopher Lee is overleden. De acteur, die op 27 mei de leeftijd van 93 jaar bereikte, is afgelopen zondag in het Londense Chelsea and Westminster-ziekenhuis overleden aan ademhalingsproblemen, zo meldt The Telegraph. Hij bracht de afgelopen drie weken al door in het ziekenhuis.

Lee diende aan het begin van de Tweede Wereldoorlog voor het Finse leger, waarna hij tot 1946 de Britse Royal Air Force zou versterken. In 1947 begon hij aan een acteercarrière die hem uiteindelijk 281 rollen in films, tv-series en videogames zou opleveren.

Lee is in recente jaren wellicht het beste bekend van zijn rol als Saruman in Peter Jacksons Lord of the Rings- en Hobbit-trilogieën. Daarnaast speelde hij rollen in Star Wars, de Bondfilm The Man with the Golden Gun en was hij in het begin van zijn carrière bekend als Graaf Dracula.

In 2009 werd Lee tot Knight Bachelor geslagen, voor zijn diensten voor drama en liefdadigheid. In 2011 werd hij door de British Academy of Film en Television Arts onderscheiden met een fellowship. Tijdens deze onderscheiding gaf Lee aan nooit te willen stoppen met zijn werk; onlangs tekende hij nog voor een rol in de film The 11th, met Uma Thurman als zijn tegenspeler.

Naast acteur was Lee ook muzikant; naast zijn bijdragen aan filmsoundtracks bracht hij ook een aantal metal-albums uit, waarvan de laatste vorig jaar nog verscheen.

Lee laat zijn echtgenote Birgit (sinds 1961) en hun dochter Christina achter. Gevraagd naar het geheim van een succesvol huwelijk verklaarde Lee ooit: "trouw met een prachtig persoon."