'Vrouwenmop' kost Nobelprijswinnaar ereprofessoraat

De Britse Nobelprijswinnaar en biochemicus Tim Hunt heeft zijn titel als honorair hoogleraar aan University College London ingeleverd en verontschuldigingen aangeboden wegens uitlatingen op een conferentie voor wetenschapsjournalisten in Zuid-Korea. Daar zei Hunt eerder deze week dat het wetenschappelijke werk lijdt onder de aanwezigheid van vrouwen in laboratoria.

Een medewerkster van City University in Londen twitterde over de opmerkingen van Hunt. Die zei dat er drie problemen zijn met vrouwen in het lab, 'je wordt verliefd op ze, ze worden verliefd op jou en als je kritiek op ze levert, gaan ze huilen'.

De 72-jarige Hunt, die in 2001 werd onderscheiden met de Nobelprijs voor geneeskunde, zei dat hij alleen maar had geprobeerd grappig te zijn. Woensdag bood hij op de Britse radio zijn excuses aan, hoewel hij benadrukte dat vrouwen in laboratoria problemen opleveren. "Ik meende wat ik zei over moeilijkheden met meisjes (...) Ik ben in het lab verliefd geworden en mensen in het lab zijn verliefd op mij geworden en dat werkt ontwrichtend voor de wetenschap.

UCL liet in een reactie weten de 'eerste universiteit in Engeland te zijn die vrouwen op dezelfde gronden als mannen toeliet'. Het opstappen van Hunt is volgens de universiteit daarom 'verenigbaar met onze toewijding aan seksegelijkheid'.