Erdogan wereldwijd populairst in Nederland

Nederlandse Turken zijn massaal fan van president Erdogan en zijn AK-partij. Onder Turkse Nederlanders kreeg de AKP bijna 64 procent van de stemmen. Nergens ter wereld haalde Erdogan een hoger percentage, meldt de NOS.

Turken in buitenland mochten ook hun stem uitbrengen voor de Turkse parlementsverkiezingen. Dat gebeurde in 54 landen, meldt het Turkse staatspersbureau. In Nederland stemde 64 procent op de AKP. De drie grootste oppositiepartijen haalden elk ongeveer 10 procent.

In veel West-Europese landen is de AKP van Erdogan de grootste partij. Bijvoorbeeld in Duitsland, waar veel Turken wonen. Daar stemde de helft op de AKP. Hoe anders is dat in Groot-Brittanië, Finland, Zweden, Canada en Japan. In al die landen werd de linkse, pro-Koerdische HDP de grootste partij.

Van alle Turken buiten Turkije stemde 49,9 procent op de partij van islamist Erdogan. Dat is meer dan in Turkije zelf, want in de einduitslag heeft de AK-partij net iets meer dan 40 procent gehaald. Voor het eerst in twaalf jaar heeft de partij geen absolute meerderheid meer.