Italiaanse politici: laat geen vluchtelingen toe

Politici in het noorden van Italië willen niet langer vluchtelingen opnemen die van zee zijn gered. Dat hebben ze zondag gezegd, op de dag dat duizenden asielzoekers moesten worden gered, omdat hun wrakke bootjes dreigden te zinken.

Dit weekend werden zo'n zesduizend vluchtelingen gered. Burgemeesters op Sicilië waarschuwen al weken dat de opvang van asielzoekers vol zit. De geredde vluchtelingen worden daarom nu niet langer op Sicilië, maar in het midden en noorden van Italië ondergebracht in afwachting van de behandeling van hun asielaanvraag.

Een van de politici die weigert nog meer vluchtelingen op te nemen is de gouverneur van Ligurië, in het noordwesten van Italië. Giovanni Toti is kortgeleden gekozen en hij is een protégé van voormalig premier Silvio Berlusconi. Hij wordt gesteund door de rechtse partij Lega Nord, die tegen immigratie is.

In Lombardije vroeg Lega Nord-leider Roberto Maroni zijn achterban via Twitter of die het met hem eens was dat 'burgemeesters in Lombardije moeten weigeren om clandestiene immigranten op te nemen'. Als ze toch vluchtelingen opnemen, kunnen ze volgens Maroni financieel worden gekort.

De oproep om migranten niet langer op te nemen nam een vlucht nadat zaterdag de Britse minister van defensie Michael Fallon had gewaarschuwd dat er in Libië honderdduizenden vluchtelingen zijn die overwegen de overtocht naar Italië te maken. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties noemde de cijfers speculatief, maar Matteo Salvini, een van de leiders van de Lega Nord, haalde het cijfer wel aan. Hij sprak van een 'verontrustende stroom vluchtelingen'.

Ook de gouverneur van Veneto, Luca Zaia, liet weten dat zijn regio geen migranten meer opneemt. "Ten eerste moeten we af van de illusie dat we een bijbelse exodus kunnen opvangen en ondersteunen", zei hij in een interview met de Corriere della Sera. Bovendien zei hij dat zijn regio geen migranten meer kan opnemen, omdat er geen plek meer is. Dat valt volgens het Italiaanse ministerie van binnenlandse zaken mee. In Veneto wordt maar vier procent van de vluchtelingen opgevangen, tegenover bijvoorbeeld 22 procent op Sicilië.

Italiaanse politici: laat geen vluchtelingen toe
Italiaanse politici: laat geen vluchtelingen toe (foto: ANP)