Geen meerderheid Erdogan, HDP haalt 13%

Sensatie bij de parlementsverkiezingen in Turkije. De pro-koerdische partij HDP haalt ruimschoots de kiesdrempel van 10 procent. Dat levert ze tientallen zetels op en het betekent dat de AK-partij van president Erdogan geen absolute meerderheid haalt.

Na het tellen van 80 procent van de stemmen staat de linkse HDP op ruim 10 procent van de stemmen. Dat zou goed zijn voor misschien wel tachtig zetels. President Erdogan stevent met zijn AK-partij af op verlies. De AKP wordt wel weer de grootste partij, maar haalt niet genoeg zetels voor een absolute meerderheid.

Update 21.22 uur:
Het staatspersbureau Anadolu meldt dat de AK-partij zijn meerderheid kwijt is. Voor het eerst in 12 jaar moet de partij de macht gaan delen. De AK-partij haalt zo'n veertig procent van de stemmen. De pro-Koerdische HDP heeft in de voorlopige uitslag 12 procent van de stemmen. De partij heeft daarmee de kiesdrempel ruimschoots gehaald. Aanhangers van de partij vieren feest in de oostelijke stad Diyarbakir.

Update 04:30 uur:
Alle stemmen zijn geteld. De AK-partij krijgt 40,86 procent van de stemmen. Dat is goed voor 258 van de 550 zetels. De linkse Repubikleinse Volkspartij (CHP) komt op 24,96 procent (132 zetels). De nationalistische, ultrarechtse MHP scoort 16,3 procent (80 zetels). De pro-Koerdische HDP krijgt 13,11 procent van de stemmen; goed voor 80 zetels in het parlement.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu noemde zijn AK-partij zondagavond de winnaar van de verkiezingen en 'de ruggengraat van de Turkse samenleving'. De leider van de ultrarechtse MHP noemt de verkiezingsuitslag 'een begin van het einde' van de AK-partij. Zijn partij ziet een coalitie met de AKP niet zitten. Mocht die partij geen coalitie rond krijgen met de andere partijen 'dan moeten er vervroegde verkiezingen worden gehouden'.

Geen meerderheid Erdogan, HDP haalt 12%
Geen meerderheid Erdogan, HDP haalt 12% (Foto: ANP)