'Meerderheid stemde voor WK 2010 in Marokko'

Niet-Zuid-Afrika, maar Marokko had het WK voetbal van 2010 moeten organiseren. In 2004 kreeg Marokko de meeste stemmen van de 24 FIFA-bestuursleden, maar Zuid-Afrika kreeg desondanks het toernooi na gegoochel met de uitslag. Dat meldde de Britse krant The Sunday Times zondag.

De beschuldiging wordt gedaan door bestuurslid Ismail Bhamjee uit Botswana. Hij was één van de 24 bestuursleden die mochten stemmen. Achteraf praatten ze met elkaar en kwamen ze tot de conclusie dat Marokko twee stemmen meer had moeten hebben, tenzij er onderling werd gelogen over het stemgedrag.

The Sunday Times heeft een video met het gesprek met Bhamjee voorgelegd aan de FIFA, maar de wereldvoetbalbond wil niet reageren. Rondom het WK in Zuid-Afrika hangt zeker sinds het recente omkoopschandaal bij de FIFA een zweem van omkoping.

Bhamjee zelf staat overigens ook niet bekend als een van de meest eerlijke figuren in de voetbalwereld. Hij werd ontslagen door de FIFA nadat bekend werd dat hij toegangskaartjes voor het WK van 2006 doorverkocht had voor meer dan drie keer de normale prijs.