Goedkope strafschop helpt Canada aan winst

De Canadese voetbalsters zijn het WK in eigen land begonnen met een zwaarbevochten overwinning op China. Het enige doelpunt in Edmonton viel in blessuretijd en kwam vanaf elf meter op naam van aanvoerster Christine Sinclair: 1-0. Die strafschop was toegekend voor een ogenschijnlijk onschuldig duel in het zestienmetergebied.

De ruim 53.000 toeschouwers in het Commonwealth stadion zagen hoe de voetbalsters uit het gastland gebukt gingen onder de spanning. Canada kon de favorietenrol geen moment waarmaken, ondanks de hartstochtelijke steun vanaf de tribunes. China was halverwege de eerste helft dicht bij een doelpunt via Lisi Wang, die een vrije trap via beide palen terug in het veld zag stuiteren. Aan de andere kant raakte Josee Belanger de lat.

In de extra tijd wees de scheidsrechter ineens naar de stip. Sinclair zorgde vanaf elf meter voor grote opluchting in Canada. Later op de dag spelen de Nederlandse voetbalsters in hetzelfde stadion en in dezelfde groep A tegen Nieuw-Zeeland.