Bookmakers: Qatar houdt WK, Ali favoriet in FIFA-strijd

Als het aan de bookmakers ligt is prins Ali bin Al-Hussein de voornaamste kandidaat om Sepp Blatter op te volgen als FIFA-president. De vorige week herkozen Zwitser gaf dinsdag tijdens een persconferentie plotseling aan terug te treden als gevolg van het grote corruptieschandaal rond de voetbalbond.

Een inzet op de Jordaniër levert bij de wedkantoren maximaal 2,5 keer de inzet op, iets minder dan de maximaal 3,5 keer voor naaste concurrent Michel Platini. De Franse UEFA-president wordt door velen gezien als de voornaamste concurrent van prins Ali om het voorzittersschap van de wereldvoetbalbond over te nemen. 

Een van de kandidaten die zich terugtrok uit de strijd tegen Blatter, Luis Figo, staat als derde genoteerd. De voormalig topvoetballer uit Portugal levert de gelukkige gokker elf keer de inzet op als hij het stokje van Blatter overneemt. Hij wordt gevolgd door onder meer David Gill, het Engelse lid van het uitvoerend comité van de FIFA die zich krap twee uur na zijn aanstelling terugtrok vanwege de herverkiezing van Blatter. Ook Michael van Praag, Jerome Champagne en - opvallend genoeg - de door corruptie in opspraak geraakte Jerome Valcke staan relatief hoog op de lijst van favorieten.

Blatter antwoordt op de vraag wie in de komende jaren niet de FIFA-president is (Foto: Getty)

Onder de minder realitische opties vallen onder meer Lennart Johansson - die in 1998 de strijd tegen Blatter verloor - en voormalig topscheidsrechter Pierluigi Collina, die respectievelijk 301 en 201 keer de inzet opleveren. Dat is nog altijd minder dan de notering voor Vladimir Putin. Voor de Russisch president staat een notering van 501 keer de inzet, mocht hij de zetel van FIFA-president weten te kopen.

Naast de nieuwe FIFA-president kan er ook ingezet worden op het gastland van de komende twee WK's, die vanwege corruptieschandalen nog altijd niet honderd procent zeker lijken te zijn. Qatar als gastland voor het WK 2022 levert 1,4 tot 1,7 keer de inzet op, waarmee de kans ingeschat wordt op zo'n 55 tot 70 procent. Als de oliestaat het WK in moet leveren zien de wedkantoren de VS en Australië als voornaamste kandidaten. Engeland is de favoriet om het WK van 2018 te organiseren, mits Rusland het kwijtraakt. Ook een combinatie van Portugal en Spanje wordt gezien als kansrijk, gevolgd door Nederland en België. Tot slot verwacht een van de bookmakers dat er van de op 27 mei gearresteerde FIFA-leden vier of vijf zich daadwerkelijk thuis mogen gaan voelen in het gevang.