Kamervragen SP over prostitutie Utrecht

De SP wil opheldering van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) over de sluiting van het Zandpad in Utrecht, de plek waar raamprostitutie plaatsvond. Uit een wetenschappelijk rapport blijkt dat het slecht gaat met de prostituees die er werkten. De titel van het rapport dekt de lading: 'Het sluiten van bordelen is het sluiten van de ogen'.

Onderzoekers van onder meer de Universiteit Utrecht schreven een rapport over de sluiting van het Zandpad in 2013 en de effecten ervan. Het wordt woensdag officieel gepresenteerd, maar de conclusies staan al online. 'De gemeente weet nauwelijks iets over de mobiliteit, huidige werkplaats en situatie van de sekswerkers', schrijven de onderzoekers. Het blijkt dat de prosituees kampen met financiële, mentale en fysieke problemen.

Maatregelen
De gemeente wilde een schone en veilige sector, maar volgens de SP is dat plan mislukt. De partij wil dat de minister maatregelen neemt. 'Ik wil sowieso weten hoe hij de gemeente kan ondersteunen in het zoeken van een alternatief plan. En hoe hij ervoor gaat zorgen dat de dames die uit zicht zijn geraakt weer teruggevonden kunnen worden. Deze minister gaat over veiligheid en zal dus ook moeten gaan voor een veilige werkplek voor deze vrouwen', zegt SP-Kamerlid Nine Kooiman tegen RTV Utrecht.

De lokale CDA-fractie blijft achter het collegebesluit staan. De partij stelt dat er sprake was van mensenhandel en betwijfelt ook of het onderzoek wel representatief is. Er zijn slechts dertig sekswerkers bevraagd, terwijl er veel meer vrouwen werkten in Utrecht. De gemeente Utrecht komt nog met een officiële reactie op het rapport. De gemeente is momenteel bezig om raamprostitutie weer toe te staan in de stad.