Obama smeekt NL om opname Guantánamo-gevangenen

Zoals verwacht heeft president Barack Obama Nederland maandag in zijn ontmoeting met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) gevraagd om het opnemen van gevangenen uit Guantánamo te overwegen. Dat vertelde minister Koenders na afloop van het gesprek in het Witte Huis. De Amerikanen hebben haast de zaak op te lossen.

"De president heeft geen druk uitgeoefend, maar heeft uitgelegd dat hij de gevangenis graag wil sluiten en daarvoor medewerking nodig heeft", aldus Koenders.

Koenders heeft Obama laten weten dat Nederland over het verzoek nadenkt. "Hij begrijpt dat we daarvoor meer informatie nodig hebben en moeten kijken naar zaken als mensenrechten en veiligheid", zei Koenders. De koning bleef buiten dit deel van het gesprek, zo verzekerde de bewindsman die het koningspaar alleen tijdens dit deel van het bezoek aan de Verenigde Staten vergezeld.

Republikeinen
Het Witte Huis heeft haast vanwege de Republikeinse parlementsmeerderheid, waardoor het steeds lastiger wordt iets aan de situatie te doen. In 2008 was het een van Obama's verkiezingsbeloften om de gevangenis te sluiten, waar al sinds 2001 mensen zonder vorm van proces worden vastgehouden. Onder hen zijn ook gevangenen waarvan al geruime tijd duidelijk is dat ze niets met terrorisme te maken hebben. Sommigen werden door premiejagers ingerekend, anderen zijn 'bijvangst'.

Niettemin hebben de Republikeinen er al een wet doorheen gekregen die vervoer van gevangenen naar het Amerikaanse vasteland verbiedt. Momenteel wordt aan wetgeving gewerkt die het helemaal onmogelijk maakt om gedetineerden te vervoeren. De sfeer in veel landen, waaronder Nederland, is echter dat het een Amerikaans probleem is en dat het land het zelf maar op moet lossen.

Obama vraagt opname gevangenen Guantanamo
Obama smeekt NL om opname Guantánamo-gevangenen (Foto: ANP)