Blatter na zege: "Let's go FIFA!"

Sepp Blatter heeft lachend en grappend het FIFA-congres toegesproken nadat prins Ali zich terugtrok uit de verkiezingsstrijd om het presidentschap. Daardoor mag de 79-jarige Blatter zich nog vier jaar de machtigste man in de voetbalwereld noemen.

"Ten eerste, dank u. Als tweede wil ik graag mijn complimenten geven aan Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Ali. Ik ben dankbaar voor zijn tegenstand, hij was een waardig opponent en uitdager. Hij heeft een erg sterk resultaat behaald", aldus Blatter. "Hij kon makkelijk gezegd hebben dat hij verder wilde gaan, in de hoop dat hij zo meer stemmen zou kunnen krijgen."

"Aan de andere kant, ik wil u allemaal bedanken. U heeft ervoor gezorgd dat ik nog vier jaar de leiding in handen heb van deze boot genaamd FIFA. We zullen het terug aan land brengen, terug aan de stranden", waarna de Zwitser zich even liet gaan met verhaaltjes over strandvoetbal. "We moeten samenwerken, we hebben heel veel werk te doen voor FIFA nu en in de toekomst."

"Vier jaar geleden had ik veel problemen die opgelost moesten worden. Ik heb jullie daarmee belast en jullie uitgedaagd, dat ga ik nu niet doen. We hebben problemen om op te lossen binnen FIFA en binnen het uitvoerend comité. Zo moeten de verschillende continenten beter vertegenwoordigd worden in het comité", waarbij Blatter vooral wees op Oceanië, dat 'slechts' één lid heeft, wat gezien het kleine aantal Oceanische landen niet vreemd is. "Tevens moeten er vrouwen bijkomen...we hebben vrouwen nodig in het uitvoerend comité."

Blatter schudt de hand van Issa Hayatou, lid van het uitvoerend comité van de FIFA (Foto: Getty)

Over één zaak was Blatter erg duidelijk: "We blijven van het WK af. Niet meer landen of een andere opzet, we blijven er vanaf. Ik neem de verantwoordelijkheid om FIFA terug te halen uit de huidige crisis, met de hulp van God, Allah en jullie allemaal. Ik ben ervan overtuigd dat we dat samen kunnen doen."

 Blatter zal nog zeker vier jaar president blijven, maar over zijn leeftijd maakt hij zich absoluut geen zorgen. "Leeftijd is werkelijk geen enkel probleem, zoals ik al zo vaak heb gezegd. Er zijn ook vijftigjaren die er veel ouder uitzien", waarmee hij spontaan de lachers op zijn hand kreeg. "Ik houd van mijn baan, ik werk graag samen met u allemaal. Ik ben niet perfect, niemand is perfect, maar samen gaan we zeker weten een geweldige prestatie leveren."

De herkozen president sloot zijn overwinningsspeech af met heldere woorden: "Samen gaan we er tegenaan. Let's go FIFA! Let's go FIFA!"