Blatter: "Macht kun je niet kopen"

Sepp Blatter heeft tijdens zijn openingsspeech op het FIFA-congres vrijdagochtend nog maar eens uitgehaald naar de 'individuen' die zich bezig hebben gehouden met corruptie en andere zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. "De gebeurtenissen van woensdag (de arrestaties van vele FIFA-leden, red.) hebben een ware storm veroorzaakt. Vandaag roep ik op tot eenheid en teamgeest, zodat we samen weer vooruit kunnen", aldus Blatter.

"We zijn hier om de door deze mensen gecreeërde problemen weg te werken en op te lossen, dat kan wellicht niet in één dag gedaan worden. U, het congres, heeft de macht om dingen te veranderen, deze macht kun je niet kopen", werkte Blatter de lachers op de hand van nagenoeg de hele voetbalwereld, waarin hij wordt gezien als een van de meest corrupte figuren op aarde. 

"Waar staat de FIFA op dit moment...? Het gevecht tegen corruptie domineert op het moment. Ik wil dat discipline, respect en fair play vandaag regeren op dit congres. We bevinden ons in moeilijke tijden, de recente gebeurtenissen hebben een schaduw geworpen over de FIFA en dit hele congres. Laten we die schaduw wegwerken."

De Zwitser deed zijn uiterste best om de FIFA en zijn eigen belangen te beschermen op de dag dat hij herkozen hoopt te worden als president van de wereldvoetbalbond. "We kunnen onze reputatie niet door de modder gesleept laten worden door een stel individuen, want dat zijn het. Het is niet de hele organisatie die corrupt is, maar je kunt mensen simpelweg niet zomaar even vragen om zich ethisch te gedragen."

Blatter zorgde voor een verrassende uitspraak door zelf wel enige verantwoordelijkheid te nemen, maar uiteraard niet alleen. "Als FIFA-president ben ik uiteindelijk wel deels verantwoordelijk, maar ik wil die verantwoordelijkheid delen met het uitvoerend comité en alle FIFA-leden, die mijn regering vormen. We kunnen niet iedereen in het voetbal, meer dan driehonderd miljoen mensen, in de gaten houden. Meer dan 1,6 miljard mensen hebben direct of indirect met voetbal te maken en met zulke populariteit komt grote verantwoordelijkheid."

De zittend president heeft zo zijn twijfels bij het tijdstip waarop de FBI besloot om in te grijpen en, woensdagochtend, meerdere FIFA-leden te arresteren. "Ik ga het woord toeval niet gebruiken, maar ik heb wel een klein vraagteken bij de hele gang van zaken." Volgens de Zwitser was het allemaal anders gelopen als de komende WK's niet door Rusland en Qatar georganiseerd zouden worden. "Als er destijds twee andere landen uit de enveloppen waren gekomen zouden we de problemen van vandaag denk ik niet gehad hebben."

Blatter heeft als president van de FIFA op vrijdag inmiddels twee keer kunnen spreken, waarbij hij met name reclame voor zichzelf maakte. Zijn uitdager voor het presidentschap, prins Ali bin Al-Hussein, krijgt vrijdagmiddag vijftien minuten de tijd om het congres toe te spreken. Dan mag Blatter zelf overigens ook nog een laatste maal zijn standpunten verkondigen.