Invasie vluchtelingen op Kos, toeristen ontstemd

'Het is een nachtmerrie', zeggen Britse toeristen die vakantie vieren op het Griekse eiland Kos. Hun zuurverdiende vakantie wordt namelijk 'verziekt' door de massale aanwezigheid van bootvluchtelingen uit Syrië en Afghanistan, schrijft de Daily Mail. Het artikel kreeg op zijn beurt ook weer veel kritiek.

De Britse krant pakt groots uit en omschrijft het vakantie-eiland Kos als een 'disgusting hellhole'. Alleen al de afgelopen dagen zijn er zo'n 1.200 vluchtelingen aangekomen. Het aanwezige aantal is nog hoger. Ze houden zich op bij de haven en overal op straat. Sommigen hebben hun intrek genomen in een vervallen hotel zonder stromend water. Ze wassen zich op straat met een slang. Op de promenade langs de kust verschonen Afghaanse vrouwen hun baby's en wassen ze de kinderkleren in zee, terwijl toeristen ongemakkelijk toekijken.

Onaangenaam
Kos is een populaire vakantiebestemming onder Britse gezinnen, die rond deze tijd van het jaar voordelig van de zon willen genieten. Een Brits koppel vertelt: 'We komen hier al bijna tien jaar. We houden ervan om te eten, te drinken en te relaxen. Maar deze keer is de sfeer veranderd. Het is nu erg smerig en rommelig. En het is onaangenaam. Je gaat niet in een restaurant zitten als mensen je aan zitten te staren.' Een ander koppel: 'We komen hier volgend jaar niet terug als het dan nog steeds net een vluchtelingenkamp is.'

De Daily Mail laat ook Nederlanders aan het woord. Een leraar uit Breda zegt: 'We zien dit niet graag. Het doet je beseffen wat zich in deze regio afspeelt en wat er de komende maanden op de rest van Europa afkomt. Ze kunnen niet in Griekenland blijven.' Een winkeleigenaar op Kos zegt: 'Het is verschrikkelijk voor de mensen die hun huis hebben verloren, maar het veroorzaakt hier problemen voor mensen met een winkel of restaurant. Toeristen blijven weg omdat ze zich geen houding weten te geven. Het is normaal gesproken veel drukker dan nu.'

Het artikel van de Engelse krant, rijkelijk bezaaid met foto's, roept gemengde reacties op. Er is bijval, maar op social media en elders is ook veel kritiek te horen. Twitteraars bestoken de journaliste die het verhaal optekende met negatieve reacties. Er is onder meer kritiek op woorden als 'verwilderd', 'groezelig uitziend' en 'smerig' die worden gebruikt om de vluchtelingen te beschrijven.