Google afbeeldingen ook al racistisch

Naast Sinterklaasvierende Hollanders, hottentot-tongbrekende medelanders en eigenlijk elke blanke is nu ook Google Afbeeldingen vuig racistisch. Weg-met-ons-kunstenares-en-grafisch-ontwerper Johanna Burai heeft een site opgezet waarin gepleit wordt voor meer diverse zoekresultaten.

Als je zoekt op 'schattige baby' of 'arm' bevatten de resultaten namelijk vooral blanke ledematen en dat is natuurlijk een vooropgezet plan van de slavendrijvende blanke.

"Dit is een overduidelijk voorbeeld van hoe de norm van blankheid zich manifesteert. Het blanke lichaam is neutraal", mekkert ze. "Deze zoekresultaten zijn maar één voorbeeld van hoe blankheid de norm is in de samenleving en veel mensen lijken blind voor de privileges die je krijgt simpelweg door blank te zijn, net zozeer als ze blind zijn van het systematische racisme waarmee mensen van kleur elke dag weer geconfronteerd worden."

Om duidelijk te maken dat de blanke medemens op alle fronten smerig racistisch is heeft ze nu de website 'World White Web' opgezet. Deze bevat zes afbeeldingen van niet-blanke handen. Het doel is deze te delen zodat ze hoger in de zoekresultaten verschijnen.

Pure racisme in google afbeeldingen
Pure racisme in google afbeeldingen