Europa League: Uitslag Dnipro Dnipropetrovsk - Sevilla FC

Sevilla mag zich de succesvolste ploeg aller tijden noemen in de Europa League en de voorloper daarvan, de UEFA Cup. De Spaanse club won woensdag in de Poolse hoofdstad Warschau de finale tegen het Oekraïense Dnipro Dnipropetrovsk: 3-2. Daarmee komt de teller voor Sevilla op vier titels, een ongeëvenaard aantal.

Vaak zijn finales van Europese clubtoernooien meer spannend dan goed. Doelpunten zijn meestal schaars en de finalisten beperken zich, zeker in de beginfase, over het algemeen tot het aftasten van elkaar. Daar was woensdag in ieder geval geen sprake van in het Nationale Stadion in Polen. Het ging vanaf het eerste fluitsignaal van arbiter Martin Atkinson meteen los. Vooral Sevilla, aangemoedigd door de fanatieke coach Unai Emery, zocht gelijk de aanval.

De Spanjaarden werden voorafgaand aan de finale gezien als de grote favoriet. Sevilla won de Europa League vorig jaar en kroonde zich in 2006 en 2007 al tot winnaar van de UEFA Cup. Het was dan ook verrassend dat Dnipro na zeven minuten op voorsprong kwam. Nikola Kalinic knikte uit het niets binnen: 1-0.

Sevilla leek zich weinig aan te trekken van die snelle achterstand. Na enkele kansjes viel halverwege de eerste helft de verdiende 1-1. Grzegorz Krychowiak kreeg na een hoekschop de bal voor zijn voeten, behield het overzicht en knalde de gelijkmaker binnen. Vier minuten later was het al 2-1 voor de Spaanse club. José Antonio Reyes zette met een fenomenale pass Carlos Bacca vrij voor doelman Denis Boiko. De spits omspeelde de keeper en tikte secuur binnen.

Dnipro kwam er niet aan te pas. De ploeg die eerder in het toernooi Ajax uitschakelde, had de handen vol met verdedigen en moest het hebben van spaarzame uitvallen. Net zo verrassend als bij de 1-0 hadden de Oekraïners daaruit vlak voor rust toch weer succes. Roeslan Rotan legde een vrije trap precies over de muur in de korte hoek en liet keeper Sergio Rico kansloos: 2-2.

Hoewel de gelijke stand bij rust anders deed vermoeden, was Sevilla veel beter dan Dnipro . De Spanjaarden gingen in de tweede helft dan ook vrolijk door met aanvallen. Dat betaalde zich ruim een kwartier voor tijd uit. Wederom was Bacca het eindstation: 2-3. Dnipro probeerde nog een slotoffensief te ontketenen, maar was aangeslagen toen spelmaker Matheus vlak voor tijd ineens in elkaar zakte op het veld. Met tien man kon de Oekraïense club niet voorkomen dat Sevilla ook zijn vierde Europese finale in winst omzette.

Sevilla FC viert feest met de beker in de hand. (PRO SHOTS/Insidefoto)