Discriminatie onder zelfmoordterroristen IS

Een gefrustreerde Tsjetsjeense IS-strijder heeft zich beklaagd over het selectieproces van zelfmoordterroristen. Zo zouden volgens hem Saoedi's stelselmatig worden voorgetrokken om als eerste middels een aanslag het eindige te verlaten.

De betreffende kalifati, Kamil Abu Sultan, klaagt dat hij en zijn medestrijders constant aan het kortste eind trekken bij de selectie. Zo zou er een hoge mate van vriendjespolitiek zijn onder Saoedische leden van Islamitische Staat, waarbij vrienden en familie altijd bovenaan de lijst komen te staan. De enige manier om aan de top te komen is door de juiste connecties te hebben.

Abu Sultan zegt dat deze ongelijke behandeling heeft gezorgd voor een stroom van klachten van ontevreden Tsjetsjeense strijders. Ook de omstreden wachtlijst der martelaren doet volgens hem weinig goed. Zo zouden strijders maanden moeten wachten waardoor sommige jihadi's al vroegtijdig het leven laten.

Tot slot heeft hij nog een korte anekdote die hij van een van de leiders van IS heeft gehoord. "Een jongeman heeft zijn zelfmoordmissie uit wanhoop maar in Irak uitgevoerd, de wachtlijst voor Syrië was gewoon te lang".

Discriminatie onder zelfmoordterroristen IS (Foto: ANP)
Discriminatie onder zelfmoordterroristen IS (Foto: ANP)