Khamenei: geen inspecties bij legerbases

Inspecties op legerbases of interviews met Iraanse wetenschappers kunnen onder geen beding deel uitmaken van een nucleair akkoord met het Westen. Dat heeft ayatollah Ali Khamenei woensdag gezegd.

In een toespraak voor een groep bevelhebbers in het leger zei Khamenei dat Iran 'dwang en buitensporige eisen' zal weerstaan.

De leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland onderhandelen al maanden met Iran over het atoomprogramma van dat land. Het Westen verdenkt Iran ervan aan een atoomwapen te werken en wil dat het atoomprogramma wordt ingeperkt. In ruil daarvoor zouden de economische sancties tegen Iran worden teruggeschroefd. De onderhandelaars hopen voor 30 juni een akkoord te sluiten.

De uitspraak van Khamenei kan tot complicaties leiden bij de onderhandelingen. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zegt namelijk dat Iran inspecteurs van de VN moet toelaten op alle 'verdachte locaties'. Volgens de ayatollah blijven de Amerikanen telkens met nieuwe eisen komen. "De schaamteloze en onbeschofte vijand verwacht dat we ze met onze wetenschappers laten praten over een fundamentele lokale prestatie, maar dat gaat niet gebeuren", zei Khamenei.

Ali Akbar Velayati, een adviseur van Khamenei, zei eerder deze week ook dat de Verenigde Staten met nieuwe eisen komen nu de deadline voor een deal in zicht komt. "Ze blijven erop aandringen onze grenzen te overschrijden. Dit begint een obstakel te worden."