Libië stuurt gezant naar EU om vluchtelingen

Libië heeft een speciale gezant naar de Europese Unie gestuurd voor overleg over de plannen van de EU om de boten van mensensmokkelaars te vernietigen. Dat heeft de Libische missie bij de Verenigde Naties dinsdagavond gezegd. Steeds vaker vertrekken mensensmokkelaars met groepen vluchtelingen vanuit Libië naar Europa.

In een verklaring zegt de Libische regering dat ze een 'effectieve rol wil spelen bij het beheersen van de massamigratie die de levens van duizenden mensen heeft geëist'. Er is in een of andere vorm toestemming nodig van Libië als de EU in de territoriale wateren van het land militaire actie wil ondernemen tegen de mensensmokkelaars. Libië is echter verdeeld: er is een internationaal erkende regering en een regering die de steun heeft van islamistische opstandelingen. Dat is volgens de internationaal erkende regering geen probleem: de meeste activiteit van mensensmokkelaars concentreert zich in het westen van het land waar zij nog steeds de macht heeft.

De Libische VN-ambassadeur zei eerder deze maand dat de regering niet was geraadpleegd over de plannen van de EU en deze dan ook grotendeels afwees. Later zei hij echter dat de regering alsnog betrokken werd bij de plannen. Nu is er een speciale gezant gestuurd om de samenwerking te verbeteren. In de verklaring wordt verder niet gerept van steun voor de Europese plannen, maar 'we proberen serieus dit fenomeen zo snel mogelijk uit te bannen en de stroom vluchtelingen naar de EU te stoppen'. Libië erkent wel dat het 'op dit moment' moeite heeft om het probleem echt aan te kunnen pakken.