Zorg beter door samenwerking met bedrijven

Gezondheidszorg kan wereldwijd beter en goedkoper worden, als overheden, bedrijfsleven en de wetenschap beter samenwerken. Dat zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dinsdag op een bijeenkomst van het Wereld Economisch Forum in Genève. Volgens de VVD-minister is betere en goedkopere zorg mogelijk in zowel de westerse wereld als in ontwikkelingslanden.

Volgens haar zijn de problemen in de gezondheidszorg te groot voor regeringen om alleen te kunnen oplossen. Technologische innovaties komen nu al vaak van bedrijven en vanuit de wetenschap, en samenwerking kan nog meer opleveren, denkt Schippers. Ze hoopt dat haar oproep leidt tot aanbevelingen die wereldwijd in de gezondheidszorg kunnen worden overgenomen.

Als voorbeeld van goede innovatie noemde ze ijskastjes met zonnepanelen waarin in ontwikkelingslanden vaccins gekoeld worden bewaard. Of rugzakjes met basale medische apparaten, eveneens voorzien van een zonneoplader. "Innovaties die goede zorg dicht bij de mensen brengen", aldus de minister.