Prins Charles schudt 'ex-terrorist' Gerry Adams de hand

De Britse prins Charles begint zijn bezoek aan Ierland dinsdag meteen met een historische ontmoeting. Hij zal in de plaats Galway de hand schudden van Gerry Adams, de leider van de politieke partij Sinn Féin, oorspronkelijk de politieke tak van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), meldden Britse media dinsdag. Het is voor het eerst dat Adams een prominent lid van het Britse koninklijk huis ontmoet.

Charles werd altijd gehaat door de Ierse nationalisten omdat hij in het verleden leiding heeft gegeven aan een regiment parachutisten dat betrokken was bij het doodschieten van katholieke militanten bij acties in Noord-Ierland. Datzelfde Parachute Regiment was ook betrokken bij het doodschieten van burgerdemonstranten tijdens de door U2 bezongen Bloody Sunday van 1972.

Omgekeerd is de ontmoeting controversieel omdat Gerry Adams ervan is beschuldigd actief bij de terroristische IRA betrokken te zijn geweest. Vanwege die controverse zond de BBC jarenlang diens stemgeluid niet uit en overdubde dat. De dooi zette pas na in het sluiten va het Goede Vrijdag-akkoord van 1998, waarmee er gedeelde macht tussen Iers-republikeinen en Brits-loyalisten kwam.

Dat de geschiedenis het bezoek van Charles ook in persoonlijke zin bepaalt, zal woensdag tevens blijken. Dan bezoekt de prins bij Mullaghmore namelijk de plek waar in 1979 zijn oom lord Mountbatten door de IRA werd vermoord.

Zijn moeder koninging Elizabeth ging Charles drie jaar geleden overigens voor door Sinn Féin-leider Martin McGuinness de hand te schudden.

Prins Charles ontmoet leider Sinn Féin
Prins Charles schudt 'ex-terrorist' Gerry Adams de hand (Foto: ANP)