Hiphopplatform 101Barz boos op NPO

Hiphopplatform 101Barz is boos op de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De NPO wil veel externe portals schrappen en de content op NPO.nl onderbrengen. Dit is tegen het zere been van de hiphoppers, die hun succesvolle YouTube-kanaal met honderden miljoenen views zouden kwijtraken.

Volgens de NPO is het online aanbod momenteel veel te versnipperd. De organisatie wil het aantal digitale themakanalen beperken en de huidige 600 programmasites terugbrengen naar 50. Alle outlets met minder dan 100.000 unieke bezoekers per maand moeten verdwijnen óf direct onder NPO.nl vallen. Daartoe behoort ook 101Barz, dat maandelijks echter miljoenen views op YouTube binnenhaalt. Maar dat telt volgens de NPO niet; het ziet YouTube als concurrent.

Rapper Rotjoch, boegbeeld van 101Barz, vindt dat de NPO een hele grote fout maakt. Hij wijst erop dat filmpjes van de NPO-site worden geript door fans. 'Niet één keer, maar wel dertig keer. En die geripte versies hadden tien keer zoveel views als die op onze eigen site. Onze doelgroep zit op YouTube, dus wil ik daar ook zijn', zegt Rotjoch tegen 3voor12. Sinds september 2012 hebben de filmpjes meer dan 70 miljoen views gegenereerd op YouTube. 101Barz heeft op YouTube meer views en subscribers dan 3FM, dat al sinds 2006 op YouTube actief is.

Belastinggeld
Wellicht zou 101Barz het prima zelfstandig redden, buiten de publieke omroep om. Het platform kost relatief weinig geld en heeft aantoonbaar een publiek. Toch ziet Rotjoch dat niet zitten. 'Hiphop is geen subcultuur meer, maar een cultuur waar je niet omheen kunt. Ik vind het belangrijk dat er ook belastinggeld vanuit de NPO in die doelgroep wordt geïnvesteerd.' Het stoort de hiphoppers dan ook dat hiphopartiesten met 5-6 miljoen views op YouTube door 3FM worden genegeerd.

Op Twitter en andere social media is de actie #Free101Barz gestart. De hashtag is inmiddels trending topic op Twitter. 'Wij voeren geen actie voor onszelf – wij zouden ook independent verder kunnen gaan, maar dan ziet de belastingbetaler er niks van terug. En dat weigert de NPO te erkennen', zegt Rotjoch tegen de website Ballinnn.com. 'We hoeven niet gered te worden, we moeten bevrijd worden uit de situatie waar wij nu in zitten.'