Luchtaanvallen Jemen hervat

Vliegtuigen van de door Saudi-Arabië aangevoerde coalitie hebben maandag hun aanvallen in Jemen na een onderbreking van vijf dagen hervat. In de zuidelijke havenstad Aden werden posities en tanks van rebellen bestookt.

Tijdens het bestand werden niet alle gevechten tussen de Houthi-rebellen en regeringsstrijdkrachten die trouw zijn aan de uitgeweken president Abed Rabbo Mansour Hadi gestaakt. De Houthi's bleven ook weg van overleg tussen Jemenitische politici en tribale leiders dat in Saudi-Arabië was georganiseerd om de toekomst van het land te bespreken. De sjiitische rebellen verwierpen het hoofddoel van de besprekingen - de terugkeer van Hadi - en de plaats van de onderhandelingen, namelijk in Saudi-Arabië dat de luchtcampagne tegen de opstandelingen leidt.

Sinds het conflict in Jemen in maart uitbrak zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 1400 mensen om het leven gekomen. Door een door Saudi-Arabië opgelegde blokkade zijn er tekorten aan voedsel, water, medicijnen en elektriciteit. Humanitaire organisaties zetten alles op alles om hulpgoederen te verdelen voordat het bestand zondagavond afliep.