FC Barcelona kroont zich tot landskampioen

Voor de 23ste keer in de historie is FC Barcelona zondagavond kampioen van Spanje geworden. Een 0-1 zege op Atlético Madrid volstond, waardoor de zege van Real er niet toe deed.

FC Barcelona begon vol overtuiging aan de kampioenswedstrijd, maar de eerste grote kansen waren voor de thuisploeg. Allereerst was Griezmann gevaarlijk waaruit Atlético een hoekschop behaalde. Deze werd knap met het hoofd verlengd door Giménez, maar de katachtige reflex van keeper Bravo mocht er ook zijn. Een volgende hoekschop werd door Griezmann, weliswaar in buitenspelpositie, op doel gevuurd waar weer Bravo op zijn post stond.

Vervolgens was het de beurt aan FC Barcelona, dat in korte tijd driemaal gevaarlijk werd via wie anders dan Lionel Messi. De eerste poging van de topscorer ging recht op doelman Oblak af. De tweede kans betrof een te slappe kopbal van dichtbij, maar bij de derde grote mogelijkheid had Messi de pech dat de arbitrage een handsbal van Juanfran over het hoofd zag.

Atlético kwam na een half uur praktisch niet meer aan voetballen toe, zonder dat Barcelona heel dreigend werd. Even leek het erop dat Alves een strafschop versierde, maar de overtreding van Godin vond buiten de kalklijnen van het strafschopgebied plaats. Toch was Messi nog dichtbij succes, ware het niet dat de bal op de lat belandde. Met een venijnig schot van afstand was Alves vlak voor rust nog dichtbij, maar Oblak had er goed het oog in.

Met de 0-0 ruststand op het bord net als in Madrid, waren de Catalanen halverwege de virutele kampioen, maar via Godin had dat ook zomaar weer anders kunnen zijn. Compleet vrijgelaten kopte de centrale verdediger van Atléti centimeters over. Na een uur voetbal werd er zo langzamerhand gekeken op het andere veld bij Espanyol - Real Madrid, waar de bezoekers via Cristiano Ronaldo een voorsprong hadden genomen.

Lang hoefde Barcelona niet te kijken naar dat andere veld, want na een dik uur spelen nam het zelf de leiding. Koning Messi zette zelf in een tjokvol strafschopgebied de combinatie op met Pedro, waarna doelpunt nummer 54 deze competitie koeltjes werd binnengeschoven.

Neymar kreeg kort na de openingstreffer op aangeven van Messi de kans op 0-2, maar ramde de bal oog in oog met Oblak huizenhoog over. Met Mario Mandzukic voor Arda Turan probeerde Atlético in de twintig resterende minuten de stand weer recht te trekken.
Kampioen van Spanje

Toch kwam Atlético er niet meer aan te pas, op een vlammend schot van Sequeira na, wiens schot onderweg nog van richting werd veranderd. Langzaam nam het geloof op een goede afloop voor de ploeg van Diego Simeone af.

Ondanks dat Real Madrid bij Espanyol zegevierde (1-4), kwam de voorsprong van Barcelona niet meer in gevaar, waardoor de voetbalgrootmacht uit Catalonië na dik negentig minuten de titel binnenhaalde. Het was de zevende titel in de afgelopen elf jaar voor Barça. Voor Xavi, die vlak voor tijd de aanvoerdersband overnam van Iniesta betekende het zijn achtste Spaanse landstitel.

Barcelona viert feest in Madrid. (PRO SHOTS/Marca)