Leider IS gedood

Amerikaanse commando's hebben bij een operatie in het oosten van Syrië IS-commandant Abu Sayyaf gedood. Zijn vrouw is gevangengenomen, een yazidi-vrouw die door het stel als slavin werd gehouden werd bevrijd. Dat heeft het Pentagon zaterdag gezegd. Abu Sayyaf had de leiding over de olievelden in de regio die in handen van IS zijn.

Een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten voert sinds vorig jaar luchtaanvallen uit op doelwitten van IS, maar dit was pas de tweede keer dat grondtroepen in actie kwamen. Een eerdere missie was gericht op de bevrijding van Amerikaanse gijzelaars van de terreurgroep.

Syrische staatsmedia meldden eerder dat het regeringsleger bij een aanval op het grootste olieveld in het land zeker veertig IS-strijders heeft gedood. De omgekomen commandant werd door hen geïdentificeerd als Abu al-Teem al-Saudi.

Onduidelijk is waarom zowel Washington als Damascus stelt een vergelijkbare missie op het Omar-olieveld te hebben uitgevoerd. De VS benadrukten niet samen te werken met het bewind van president Bashar Assad.

Het Syrische Observatorium zegt ook op de hoogte te zijn van een aanval op een olieveld. Volgens de organisatie kwamen negentien strijders om, onder wie twaalf buitenlanders. Door wie de aanval werd uitgevoerd, zei het Observatorium niet.