Moskee Helmond annuleert haatimamconferentie

Moskee al-Fadjr in Helmond heeft een geplande conferentie geannuleerd, nadat ophef was ontstaan over een van de geestelijken die zou komen. Dit bleek een klassieke Jodenhatende haatbaard te zijn. In eerste instantie besloot de moskee de uitnodiging aan de omstreden Sa'ad Ateeq al-Ateeq en een andere gastspreker in te trekken. Dat gebeurde na overleg met burgemeester Elly Blanksma. De moskee liet woensdag weten de hele driedaagse conferentie te annuleren.

Het bestuur van al-Fadjr ziet zich daartoe genoodzaakt "na de situatie intensief te hebben bestudeerd" en vanwege "de felle (haat)campagne van de media jegens de moslims en ons in het bijzonder" schuift de organisatie de schuld van zichzelf af.

De Arabische sjeik Sa'ad Ateeq al-Ateeq, om wie de ophef draaide, heeft eerder dit jaar tijdens een preek in Qatar Allah opgeroepen tot "vernietiging" van joden, christenen, sjiieten en alawieten. Toen bekend werd dat Ateeq naar Helmond zou komen, besloot de burgemeester terecht het moskeebestuur daarop aan te spreken.

Volgens de moskee zijn vervolgens inlichten ingewonnen bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Op basis daarvan zou Blanksma hebben aangedrongen op intrekking van twee uitnodigingen. Een woordvoerder van de gemeente kon woensdag geen toelichting geven. Hij bevestigde wel de uitkomst dat twee gastsprekers bij nader inzien niet naar Helmond komen.

Rondreizende islamitische geestelijken doen regelmatig stof opwaaien. In februari werd een omstreden benefietgala in Rijswijk afgelast en onlangs besloot een moskee in Eindhoven de uitnodiging aan de Arabische sjeik Aaidh al-Qarni toch maar in te trekken, nadat gewelddadige uitspraken die hij had gedaan media-aandacht hadden gekregen.

Momenteel wordt een conferentie gepland waarbij doelbewust niet wordt vermeld welke haatbaarden zijn uitgenodigd te spreken. Hiermee hoopt de organisatie nieuwe ophef te voorkomen.

Moskee Helmond annuleert conferentie na ophef
Moskee Helmond annuleert conferentie na ophef (Foto: ANP)