Helmond breidt onderzoek diesellucht uit

Met rioolonderzoek en bodemonderzoek hoopt de gemeente Helmond te achterhalen waar de dieselachtige stof vandaan komt die in zes woningen hangt. Dat meldde het gemeentebestuur vrijdag na vragen van de gemeenteraad. Vanwege de gezondheidsrisico's die de dieseldamp mogelijk oplevert als die wordt ingeademd, verblijven de bewoners al sinds dinsdagavond elders.

De meesten brengen de nachten door in een hotel. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) constateerde donderdag dat in de kruipruimtes van de huizen waarschijnlijk diesel zit. Komend weekend blijft de brandweer dagelijks luchtmetingen doen. Het riool- en grondonderzoek wordt mogelijk uitgebreid naar andere huizen in de buurt. Er zijn al eerder meldingen binnengekomen over een vreemde lucht. Dinsdagavond kregen enkele bewoners er hoofdpijn van.

"Zodra uit metingen en nadere onderzoeken blijkt dat de situatie vanuit gezondheidsoogpunt veilig is, kunnen de bewoners terugkeren naar hun woning", schrijven burgemeester en wethouders.